среда, 6. март 2013.

Еклесиа (грч. Црква)


Уметнички израз "Видео али фотографија" није званично установљена категорија. Он садржи своју изразиту особност, нешто стварно другачије. Овде се пажљиво компонује кадар, баш како би то требало да буде у фотографији. Таква "слика" неубичајено дугог трајања, и подвучена посебно изабраном музиком, појачавају нарацију остављајући посматрачу да у широк оквир угради своје искуство и осећања па тренутак доживи одређени тренутак на врло личан начин. Не као неко друго уметничко дело већ сасвим посебно, што би се можда могло описати као "предочено па препуштено".






Крст на врху катакомбног храма "Св. Сава" на Косову и Метохији.
Налазу се на северу Косова у Општини Звечан, село Жеровница. На путу из Косовске Митровице за Зубин Поток.

Услед узурпирања Епархије РП и немогућности да се молитвено обитава у храмовима СПЦ због неканонских "реформи" Литургије и свеукупног безакоња, успостављене су капелне цркве катакомбног карактера који симболизује савремени прогон Православља. 

Смештен је у недашњој проватној кући која је откупљена прилозима верника а потом преуређена за богослуђења и потребе манастирског начина живота. Овај храм основан је након прогона Владике Артемија, Епископа Рашко-призренског заједно са верним монаштвом који се данас налазе у Егзилу.

Приредио:   Иван Максимовић
Музика:       Борис Тодоровић, Кавал - импровизација.
Локација:    Косово и Метохија, Србија.
Време:         Фебруар - март 2013.


Сва права су задржана и није могуће коришћење материјала без писменог одобрења аутора и власника материјала.


Нема коментара:

Постави коментар

Popular Posts

Search This Blog

Blogger templates

Blogger news